Znaczone karty - Osiecki, Jan (Menedżer Zdrowia, 2007)
Przetargi paraliżują pracę szpitali i są balastem hamującym rozwój placówek, zagrażając ich funkcjonowaniu. Bywają też niebezpieczne dla pacjentów i podatnych na pokusy członków zarządu jednostki medycznej. Nie dość bowiem, że wydłużają czas zdobycia potrzebnego sprzętu bądź leków (bo firmy zaskarżają rozstrzygnięcia postępowań przetargowych), to skazują pacjentów na leczenie tym, co jest tańsze, czyli zazwyczaj gorszej jakości. Osoby odpowiedzialne za zamawianie sprzętu przyznają, że publiczne szpitale tak oszczędzają, iż czasem kupują niesprawdzone produkty z Azji. Paradoks polega na tym, że często próba zamówienia produktu lepszej jakości ma dla dyrektora przykre konsekwencje. Przez chorą ustawę, aby wydać korzystnie pieniądze, dyrektorzy uciekają się do sztuczek z pogranicza prawa.