Elementarz reformy - Woźniewska, Elżbieta (Menedżer Zdrowia, 2007)
Autorka zwraca uwagę, że nawet najbardziej zaawansowane procesy prywatyzacyjne nie wyeliminują z rynku publicznego sektora opieki zdrowotnej. Dlatego konieczne jest stworzenie takiego otoczenia prawnego, które będzie zarazem przyjazne dla spzoz-ów, ale zmusi je jednocześnie do przestrzegania reguł rynku. Publiczne zakłady opieki zdrowotnej powinny mieć zatem obowiązek podejmowania działań naprawczych zawsze, gdy zidentyfikowane zostanie zagrożenie funkcjonowania jednostki.