Potencjał teletransmisji - Kwiatkowski, Piotr (Menedżer Zdrowia, 2007)
W skutecznym leczeniu ostrych zespołów wieńcowych rolę odgrywa czas. Jak wykazały badania porównujące czas transportu poszkodowanych bezpośrednio do pracowni hemodynamiki (dzięki systemowi telemedycyny), w porównaniu do transportu 2-etapowego (bez diagnozy zawału serca w karetce), skrócił się on aż o 40–50 min. Oznacza to 30–40 proc. oszczędności, a tym samym większą skuteczność terapii i możliwość transportu chorego na odległość – nawet do 80–120 km. Dzięki telemedycynie wzrasta także liczba i skuteczność wykonywanych zabiegów angioplastyki. W Polsce znajduje się ok. 290 karetek zaopatrzonych w sprzęt gotowy do teletransmisji lub wymagający jedynie niewielkich nakładów, aby przystosować go do pełnienia tej funkcji. A to dopiero początek ucyfrowienia rodzimych służb ratunkowych.