Humanitarna sala. Rozmowa z Krzysztofem Bieleckim - Wawrzyniak, Małgorzata (Menedżer Zdrowia, 2007)
Rozmowa z prof. Krzysztofem Bieleckim, kierownikiem Kliniki Chirurgii Ogólnej i Gastroenterologii CMKP w Warszawie. Opowiada on o wymogach, jakie powinna spełniać nowoczesna sala operacyjna. Wiele uwagi poświęca także wyszkoleniu personelu oraz przypomnieniu, że chirurg nie jest najważniejszą osobą na sali. Jak bowiem stwierdza prof. Bielecki: czasy sztuki jednego aktora na sali operacyjnej się skończyły. Na sukces pracuje zespół.