Ryzyko pod kontrolą - Ziółko, Anna; Grzesiowski, Paweł (Menedżer Zdrowia, 2007)
Autorzy zwracają uwagę, że komplikacje związane z dekontaminacją są spowodowane coraz bardziej nowoczesnym sprzętem medycznym, który tradycyjna dezynfekcja chemiczna może uszkodzić. Dlatego kluczowe znaczenie dla bezpieczeństwa pacjenta i personelu medycznego ma wybór metody postępowania. Autorzy dają przegląd najnowszych metod dezynfekcji urządzeń i sprzętów używanych na salach operacyjnych.