Choroba Castlemana w obrębie szyi oraz przestrzeni zaotrzewnowej – opis przypadków - Kycler, Witold; Bręborowicz, Jan; Nyczak, Ewa; Filas, Violetta; Brzeziński, Jacek Jakub; Kubaszewski, Michał; Teresiak, Marek (Contemporary Oncology/Współczesna Onkologia, 2007)
Choroba Castlemana jest rzadką patologią układu chłonnego, występującą najczęściej w postaci naczyniowo-grudkowych rozrostów węzłów chłonnych. Może być zlokalizowana lub wieloogniskowa. Do postaci zlokalizowanych należy typ naczyniowo-szklisty, występujący najczęściej w śródpiersiu, o łagodnym przebiegu i dobrym rokowaniu. Celem pracy jest przedstawienie postępowania diagnostycznego i leczenia tej rzadkiej choroby. W artykule opisano 2 przypadki choroby Castlemana typu naczyniowo-szklistego, zlokalizowane w węzłach szyjnych oraz w węzłach przestrzeni zaotrzewnowej. Tylko ścisła współpraca pomiędzy patologiem a lekarzem leczącym daje możliwość postawienia prawidłowego rozpoznania. Leczeniem z wyboru jest zabieg operacyjny