Zastosowanie sztucznych sieci neuronowych w diagnostyce raka piersi z wykorzystaniem scyntymammografii - Świetlik, Dariusz; Bandurski, Tomasz; Masiuk, Mariusz (Contemporary Oncology/Współczesna Onkologia, 2007)
Celem pracy była próba oceny przydatności diagnostycznej sztucznych sieci neuronowych w ocenie parametrów klinicznych i scyntymammogramów w rozpoznaniu raka piersi. Porównano wynik sieci neuronowej z oceną dwóch niezależnych obserwatorów, lekarzy specjalistów medycyny nuklearnej. Materiał i metody: Materiał stanowiły dane kliniczne oraz liczbowe uzyskane przez opracowanie badania scyntymammograficznego 103 pacjentów. Metodą referencyjną było badanie histopatologiczne wycinka biopsji aspiracyjnej cienkoigłowej i/lub biopsji gruboigłowej. Wyniki: Czułość oceny dokonanej przez lekarzy w badanej populacji wyniosła 78%, a swoistość – 72%. W ocenie wartości diagnostycznej sieci neuronowej uzyskano czułość – 71%, a swoistość – 73%. Otrzymane czułości nie różniły się istotnie statystycznie (p=0,4619). Wnioski: Sztuczne sieci neuronowe stanowią przydatne narzędzie, wykorzystujące techniki sztucznej inteligencji we wspomaganiu rozpoznawania raka piersi przez lekarzy medycyny nuklearnej.