Chordoma piersiowego i krzyżowo-lędźwiowego odcinka kręgosłupa z nawrotowym i miejscowo złośliwym przebiegiem – opis przypadku - Ziółkowska, Ewa; Biedka, Marta; Mross, Mariusz; Makarewicz, Roman (Contemporary Oncology/Współczesna Onkologia, 2007)
Chordoma (struniak) jest rzadko występującym nowotworem i stanowi ok. 2–4% wszystkich pierwotnie złośliwych guzów kości. Najczęściej lokalizuje się w okolicy krzyżowej – 50%, na drugim miejscu w regionie klinowo-potylicznym czaszki – 30–40%, pozostałe 15% stanowią umiejscowienia w kręgach. Chordoma jest generalnie wolno rosnącym, nieotorebkowanym nowotworem pochodzenia zarodkowego, wykazującym miejscową złośliwość w stosunku do kości i tkanek miękkich. Występuje w każdym wieku, ale najczęściej rozpoznaje się go między 40.–70. rokiem życia. Podstawową formą leczenia jest szerokie wycięcie chirurgiczne. Wznowę miejscową po leczeniu operacyjnym stwierdza się u 46–70% pacjentów, a przerzuty opisuje się u 10–43% chorych. Średni czas nawrotu po zabiegu chirurgicznym wynosi 3–4 lata w przypadku leczenia doszczętnego i zaledwie 8 mies. po niedoszczętnej operacji. Wskazaniem do radioterapii uzupełniającej z zastosowaniem wysokich dawek jest obecność pooperacyjnej zmiany resztkowej. Chordoma jest nowotworem mało wrażliwym na chemioterapię. Celem pracy jest prezentacja rzadkiego przypadku chordoma piersiowego i krzyżowo-lędźwiowego odcinka kręgosłupa, z nawrotowym i miejscowo złośliwym przebiegiem, u 59-letniej chorej, podzielenie się doświadczeniami z zastosowanego sposobu postępowania diagnostycznego oraz metod leczenia.