Ocena skuteczności radioterapii (wg schematu Manchester) u chorych na raka głośni we wczesnym stadium zaawansowania (T1aN0, T1bN0) - Przeorek, Wiesława; Składowski, Krzysztof; Przeorek, Cezary (Contemporary Oncology/Współczesna Onkologia, 2007)
Retrospektywnej analizie poddano grupę 64 chorych na raka głośni w I° zaawansowania klinicznego. Grupę badaną stanowiło 55 mężczyzn i 9 kobiet w wieku 37–83 lat. W badanej grupie czas, jaki upłynął od wystąpienia pierwszego objawu choroby do jej rozpoznania, wynosił 1–36 mies. U 40 chorych (62%) nie określono podtypu histologicznego raka płaskonabłonkowego krtani, u 19 (30%) rozpoznano raka płaskonabłonkowego rogowaciejącego, a u 5 (8%) raka płaskonabłonkowego nierogowaciejącego. Chorych leczono promieniami gamma 60 Co (36 – 56%) lub fotonami X o energii 6 MeV (28 – 44%). Leczenie prowadzono wg metody manchesterskiej, stosując dzienne dawki frakcyjne o wartości 3 Gy, 5 razy w tygodniu do łącznej dawki całkowitej 51–54 Gy. Do oceny ostrego i późnego odczynu popromiennego błon śluzowych wykorzystano tzw. system europejski (Dische). Za kryteria oceny skuteczności leczenia promieniami przyjęto odsetek 5-letniego przeżycia bez nawrotu miejscowego, odsetek 5-letniego przeżycia bez powikłań popromiennych 3. i 4. stopnia wg EORTC oraz odsetek 5-letniego przeżycia bez nawrotu raka u chorych ze wznowami po radioterapii, po chirurgicznym leczeniu ratującym. W szacowaniu długości przeżycia po leczeniu zastosowano metodę Kaplana-Meiera. U 63 chorych stwierdzono całkowitą regresję nowotworu bezpośrednio lub do 6 mies. od zakończenia leczenia promieniami, u 1 niewyleczenie. U 63 chorych nie obserwowano przerzutów do regionalnych węzłów chłonnych ani przerzutów odległych, u 1 stwierdzono rozsiew do płuc. W 5-letniej obserwacji u 6 chorych wystąpiła wznowa miejscowa, 3 operowano, 1 nie wyraził zgody na leczenie operacyjne, 2 chorych utracono z obserwacji. W badanej grupie 64 chorych 5-letnie wyleczenie miejscowe wynosiło 89%, 5-letnie wyleczenie po zabiegu typu salvage – 97%, 5-letnie przeżycie bez ciężkich powikłań – 95%. 1. Radioterapia wg metody manchesterskiej jest skutecznym i bezpiecznym sposobem napromieniania w I° stopniu klinicznego zaawansowania raka głośni. 2. Mimo hipofrakcjonowania dawki promieniowania za pomocą frakcji o wartości 3 Gy, ryzyko powikłań popromiennych nie różni się od typowego frakcjonowania konwencjonalnego 60 Gy w 30 frakcjach. 3. Ze względu na krótszy czas leczenia ten sposób frakcjonowania może być rekomendowany jako metoda leczenia raka głośni w I° klinicznego zaawansowania. 4. Po napromienianiu warunki funkcjonalne krtani są lepsze niż po leczeniu operacyjnym.