Wpływ radioterapii na porty dożylne - Młynarski, Rafał; Gawron, Iwona; Przesmycki, Krzysztof (Contemporary Oncology/Współczesna Onkologia, 2007)
Podczas radioterapii pacjenta z zaimplantowanym portem dożylnym często pojawia się obawa przed dodatkowymi powikłaniami związanymi z jednej strony z uszkodzeniem portu, a z drugiej – z jego oddziaływaniem w trakcie radioterapii na otaczające tkanki. W warunkach eksperymentalnych przeprowadzono napromienianie portów dożylnych. Stwierdzono, że radioterapia nie powoduje żadnych zmian w obrębie komory portu, ale znacząco zmienia sprężystość cewnika wykonanego z poliuretanu. Nie stwierdzono także istotnego zmniejszenia się natężenia promieniowania w obszarze poniżej portu, co świadczy o znikomym promieniowaniu odbitym lub pochłoniętym przez port.