Konkurs rozstrzygnięty (Menedżer Zdrowia, 2007)
Człowiekiem roku został prof. Henryk Skarżyński, dyrektor Instytutu Fizjologii i Patologii Słuchu w Warszawie. W 2007 r. kierowany przez prof. Skarżyńskiego Instytut uruchomił pierwsze Międzyśrodowiskowe Centrum Rezonansu Funkcjonalnego i Centrum Rehabilitacji (zapewniające opiekę nad pacjentami implantowanymi), w trakcie remontu są budynki Centrum Rehabilitacji w Ciechocinku (m.in. dla pacjentów po operacjach fonochirurgicznych). Uruchomiono pierwszy na świecie serwis obsługi online pacjentów z implantami. We Lwowie otwarty został punkt konsultacyjny, a w okręgu grodzieńskim zaczął działać program przesiewowych badań słuchu. W Odessie dobiegają końca prace związane z otwarciem centrum rehabilitacji. To tylko drobny wycinek aktywności prof. Henryk Skarżyńskiego. Menedżerem Roku w Ochronie Zdrowia w kategorii spzoz została Krystyna Mackiewicz, dyrektor Szpitala Klinicznego im. H. Święcickiego Uniwersytetu Medycznego im. Karola Marcinkowskiego w Poznaniu. W 2007 r. w szpitalu kierowanym przez Krystynę Mackiewicz nastąpił wzrost przychodów, wynikający z otwarcia Oddziału Intensywnej Terapii i Centralnej Pracowni Diagnostyki Obrazowej. Znaczącym wsparciem budżetu jednostki było też uruchomienie usług diagnostyki konsultacyjnej dla innych poznańskich jednostek, realizacja usług komercyjnych oraz zwiększenie liczby wykonywanych procedur embolizacji tętniaków tętnic mózgowych (najwięcej w Polsce). W efekcie tych i innych – niewymienionych – działań szpital, który w momencie obejmowania 5 lat temu przez Krystynę Mackiewicz kierownictwa miał ponad 30 mln zł długu, dzisiaj osiągnął w pełni bilansuje się. Menedżerem Roku w Ochronie Zdrowia w kategorii nzoz został Krzysztof Tuczapski, szef Zamojskiego Szpitala Niepublicznego. Po 18 miesiącach wdrażania Systemu Zarządzania Jakością ISO 9001:2000, w 2007 r. szpital uzyskał certyfikat. To zwieńczenie wysiłków Krzysztofa Tuczapskiego, który w momencie obejmowania stanowiska i przekształcenia jednostki w spółkę prawa handlowego przejął także dług w wysokości 25 mln zł. W czasie sprawowania zarządu szpitalem wartość sprzedanych przez szpital usług wzrosła o blisko 4 mln zł, a Tuczapski oparł swój sukces na 3 poziomach restrukturyzacji – zatrudnienia, zakresu udzielanych usług, zmianie mentalności kadry szpitalnej. Liderem Roku 2007 w Ochronie Zdrowia w kategorii Zdrowie Publiczne została prof. Stanisława Golimowska, kierująca Zakładem Ekonomiki Zdrowia i Zabezpieczenia Społecznego Collegium Medicum Uniwersytetu Jagiellońskiego w Krakowie. Profesor Stanisława Golimowska jest wiceprzewodniczącą Rady Fundacji Naukowej Centrum Analiz Społeczno-Ekonomicznych (CASE), którą utworzyła w 1991 r. m.in. z Ewą Balcerowicz, Barbarą Błaszczyk i Tadeuszem Baczko. Fundacja działa na zasadach non profit. Jej głównym celem jest upowszechnianie wiedzy o gospodarce, a także tworzenie i propagowanie propozycji rozwiązań z dziedziny polityki gospodarczo-społecznej. Pełni funkcję członka Komitetu ds. Rozwoju, działającym przy Radzie Społeczno-Gospodarczej ONZ w kadencji 2007–2009. Zrealizowała wiele międzynarodowych projektów badawczych, finansowanych m.in. przez UNDP, ICDC Unicef, ACE Phare oraz Komisję Europejską. Liderem Roku 2007 w Ochronie Zdrowia w kategorii Działalność Edukacyjno-Szkoleniowa została Medyczna Platforma Edukacyjna TVN Med. Najlepszą rekomendacją dla Zespołu TVN Med jest 21 tys. aktywnych użytkowników, zdobytych w ciągu niespełna roku działalności. W tym czasie wyemitowano ponad 180 programów przedstawiających najnowsze osiągnięcia naukowe. To pionierskie w skali światowej przedsięwzięcie edukacji lekarzy. Dzięki wykorzystaniu kodowanego przekazu telewizyjnego oraz platformy internetowej lekarze, szczególnie praktykujący w miejscowościach oddalonych od dużych miast i ośrodków akademickich, mają możliwość wysłuchania wykładów najwybitniejszych polskich lekarzy-nauczycieli akademickich. Liderem Roku 2007 w Ochronie Zdrowia w kategorii Działalność Charytatywna zostały ex aeuqo Fundacja Anny Dymnej Mimo Wszystko oraz Fundacja Przyjaciółka i firma Janssen-Cilag Polska. Fundacja Anny Dymnej organizuje imprezy integracyjne, aukcje, konferencje, współpracuje z organizacjami pozarządowymi, prowadzi subkonta, funduje stypendia, dofinansowuje turnusy rehabilitacyjne, kupuje leki, koordynuje pracę wolontariatu. Ponadto buduje dwa ośrodki rehabilitacyjne: w Radwanowicach pod Krakowem oraz w nadbałtyckim Lubiatowie. Celem Fundacji jest usuwanie barier mentalnych pomiędzy osobami zdrowymi i niepełnosprawnymi, udowodnienie, że ludzie niewidomi, sparaliżowani, poruszający się na wózku inwalidzkim bądź o kulach mają podobne talenty i pragnienia, co ludzie w pełni sił i zdrowia. Z kolei Fundacjz Przyjaciółka i firma Janssen-Cilag Polska zainteresowały się losem ponad 400 dzieci spędzających większość dnia w świetlicach. Janssen-Cilag Polska sp. z o.o. na program Przyjaciele Jelonka – wiedzieć, rozumieć, poznawać przeznaczył ok. 200 tys. zł. Firma sfinansowała 20 komputerów przekazanych dla świetlic, 5 nowych, kolorowych drukarek oraz remont i wyposażenie 5 pracowni komputerowych. Liderem Roku 2007 w Ochronie Zdrowia w kategorii Media –Dziennikarstwo Informacyjne i Edukacyjno-Społeczne został Zbigniew Wojtasiński z tygodnika Wprost . Zbigniew Wojtasiński jest kierownikiem działu nauki i zdrowia w tygodniku Wprost. Z wykształcenia filozof, z zamiłowania publicysta. Przez kilka lat pracował jako wykładowca filozofii. Na łamach tygodnika Wprost porusza najbardziej gorące tematy, dotyczące najnowszych odkryć medycznych i naukowych. Dynamika jego narracji i logika prowadzenia myśli pozwala czytelnikowi nie tylko poznać skomplikowane tajniki nauki i medycyny, ale także zapewnia przyjemność czytania. Na stronie ww.wprost.pl jest autorem bloga Do góry głową. Dzieli się tam swoimi spostrzeżeniami i refleksjami na temat rzeczywistości naukowej. Nagrody Specjalne Kolegium Redakcyjne Menedżera Zdrowia przyznało własne nagrody: – Centrum Zdrowia Publicznego Wyższej Szkoły Przedsiębiorczości i Zarządzania im. Leona Koźmińskiego – Programowi OSOZ firmy Kamsoft