Lekarz globalny. Rozmowa z Henrykiem Skarżyńskim - Michalak, Janusz (Menedżer Zdrowia, 2007)
Prof. Skarżyński tłumaczy: Mój sukces to sukces całego zespołu. Aktywność kliniczna kierowanego przez prof. Skarżyńskiego Instytutu obejmuje sto kilkadziesiąt różnych procedur i nowych rozwiązań. Placówka przygotowała programy multimedialne Słyszę, mówię, widzę oraz portal Telezdrowie. Takich programów było więcej. Instytut otrzymał za nie wiele nagród międzynarodowych i dotarł z nimi do 62 krajów, gdzie ponad 15 mln osób skorzystało z tych produktów. Niedawno otwarty został punkt konsultacyjny we Lwowie, a w okręgu grodzieńskim na Białorusi zostały uruchomione badania przesiewowe słuchu.