Biała korupcja - Cywiński, Piotr (Menedżer Zdrowia, 2007)
Systemy ochrony zdrowia w Polsce i RFN różni niemal wszystko. Jest jednak wspólny mianownik – poziom korupcji. Jak się bowiem okazuje, korupcja na trwałe zagnieździła się w prywatnych praktykach, szpitalach komunalnych, klinikach uniwersyteckich i kościelnych. Specjaliści mówią o wspólnym – ręka w rękę z przemysłem medycznym – plądrowaniu kas chorych przez lekarzy. Według szacunków Transparenty International , korupcja w niemieckiej służbie zdrowia sięga 20 mld euro. Tylko w ubiegłym roku podjęto śledztwa w 3,5 tys. przypadków łapownictwa i oszustw. Jednak prawdziwa skala tego zjawiska jest wielokrotnie większa.