Kuracja prywatyzacją - Pytlak, Anna (Menedżer Zdrowia, 2007)
Prawo i Sprawiedliwość w kampanii wyborczej zarzuciło Platformie Obywatelskiej zamiar sprywatyzowania wszystkich zakładów opieki zdrowotnej. Były już minister zdrowia Zbigniew Religa kończył spot wyborczy słowami: Nie zgodzimy się na prywatyzację szpitali. Wynik wyborów zwolnił go z tej deklaracji, a PO zapowiedziała już intensywną pracę nad powiększaniem liczby i znaczenia szpitali niepublicznych. Prywatyzację i przekształcenia własnościowe szpitali i innych zakładów opieki zdrowotnej PO zapisała już swoim programie wyborczym. Partia zapowiedziała, że przekształci publiczne placówki ochrony zdrowia w spółki prawa handlowego, jednak ciężar zmian spoczywać będzie na PO, gdyż koalicjant – Polskie Stronnictwo Ludowe – w swoich wyborczych dokumentach unikało tematu prywatyzacji.