Porównanie lekowrażliwości szczepów C. glabrata, C. tropicalis, C. parapsilosis, C. krusei i C. kefyr izolowanych z różnych źródeł - Grabiec, Alicja; Krzemińska-Jaśkowiak, Elżbieta; Cybulski, Zefiryn; Talaga, Zofia (Contemporary Oncology/Współczesna Onkologia, 2003)
Grzyby drożdżopodobne stają się ostatnio coraz bardziej istotnym czynnikiem wywołującym zakażenia, szczególnie wśród chorych ze spadkiem odporności, włączając chorych cierpiących na choroby nowotworowe spowodowane nowotworami złośliwymi. Materiał i metoda. Porównano wyniki badania lekowrażliwości na 5-fluorocytozynę, amfoterycynę B, nystatynę, mikonazol, ekonazol oraz ketokonazol 63 szczepów innych niż C. albicans (NAC), izolowanych od chorych z chorobą nowotworową, leczonych w szpitalu i 27 szczepów wyhodowanych od chorych leczonych w warunkach ambulatoryjnych. Badane materiały posiewano na agar Sabourauda i Albicans ID2 agar. Wyizolowane szczepy różnicowano w oparciu o ich cechy morfologiczne i biochemiczne z zastosowaniem systemu ID 32C. Badania lekowrażliwości wykonywano przy użyciu testów ATB FUNGUS. Wyniki. Wśród szczepów NAC izolowanych od chorych z chorobą nowotworową najczęściej izolowano C. glabrata – 36 szczepów (57 proc.) i C. tropicalis – 14 (22 proc.). Od chorych leczonych w warunkach ambulatoryjnych najczęściej w tej grupie szczepów hodowano C. parapsilosis i C. glabrata – 37 i 33 proc. szczepów – odpowiednio. 49 (77,8 proc.) szczepów wyhodowanych od chorych leczonych w szpitalu wykazywało wzór lekowrażliwości 222222 (wrażliwość na wszystkie badane leki przeciwgrzybicze). Wzór taki wykazywało 7 (26 proc.) szczepów izolowanych od chorych leczonych ambulatoryjnie. Dwa szczepy C. glabrata wyhodowane w szpitalu, były oporne na 5-fluorocytozynę, nystatynę, ekonazol i ketokonazol, natomiast 1 ambulatoryjny szczep C. krusei wykazywał oporność na amfoterycynę B. Wnioski 1. Równoległe prowadzenie badań umożliwiających oznaczenie gatunku i wzoru lekowrażliwości pozwala na wykrycie identycznych szczepów NAC (non-C. albicans). 2. Stwierdzono występowanie szczepów opornych na amfoterycynę B, która jest podstawowym lekiem w leczeniu zakażeń grzybiczych w warunkach szpitalnych. 3. Wyniki badania lekowrażliwości grzybów mogą znależć zastosowanie zarówno w wyborze leków przeciwgrzybiczych stosowanych w leczeniu, jak i dla celów epidemiologicznych.