e-promocja zdrowia - Paszkowska, Małgorzata (Menedżer Zdrowia, 2007)
Internet odgrywa coraz ważniejszą rolę dla świadczeniodawców rynku usług medycznych. Dzięki Internetowi placówki medyczne mogą zakładać własne strony www, mające przede wszystkim walor informacyjny, ale też stanowiące narzędzie marketingu. Warto jednak przypomnieć, że ustawowym celem działalności każdego zakładu opieki zdrowotnej – poza udzielaniem świadczeń zdrowotnych – jest promocja zdrowia, a strona internetowa winna być wykorzystana do jego częściowej realizacji. Przyglądamy się zawartości wybranych witryn zakładów opieki zdrowotnej w sferze promocji zdrowia. Jak jednak wynika z analiz – większość stron internetowych prywatnych praktyk medycznych jest pozbawiona jakichkolwiek odniesień do promocji zdrowia.