Kto pierwszy, ten lepszy - Staszewska, Angelika; Staszewski, Rafał (Menedżer Zdrowia, 2007)
Poradnik Menedżera Zdrowia – pieniądze dla szpitali z UE. Gospodarnych dyrektorów ucieszy z pewnością, że do planowanych przedsięwzięć trzeba będzie dołożyć mniej pieniędzy ze szpitalnej kasy. Poziom współfinansowania zwiększono bowiem z 75 do 85 proc. Dlatego gdy Danuta Hübner, komisarz UE ds. polityki regionalnej podczas Forum Ekonomicznego w Krynicy Górskiej podpisywała pierwsze regionalne programy operacyjne, niejednemu z dyrektorów szpitali zamarzył się nowy oddział, nowoczesna sterylizatornia, czy też najwyższych lotów tomograf komputerowy. Zanim jednak marzenia staną się rzeczywistością, przed zakładami opieki zdrowotnej długa droga. Oczywiście, jak przystało na nasz kraj, raczej wyboista. To bowiem, jak wnioski wyglądają i jakie mniej lub bardziej skomplikowane analizy muszą zawierać, zależało tylko od polskich urzędników.