Społeczna perspektywa - Jarczewska, Dorota Łucja; Plisko, Robert; Ryś, Przemysław (Menedżer Zdrowia, 2007)
W poprzednim numerze ( Wieża statystyki, Menedżer Zdrowia 8/2007), omówiliśmy istotę przeglądu systematycznego. Metaanaliza wyników badań klinicznych oparta o przegląd systematyczny jest nieodzowną składową różnych analiz ekonomicznych. Typowymi analizami HTA są: analiza kosztów – efektywności oraz analiza kosztów – konsekwencji. Istnieje kilka cech analiz HTA, na które warto zwrócić uwagę. Są to cechy określające tzw. dobrą praktykę farmakoekonomiczną. Pozwalają one na sprawdzenie wiarygodności analizy HTA.