Artykuł oryginalnyWyniki implantacji stentów u chorych z koarktacją aorty - Brzezińska-Rajszys, Grażyna; Zubrzycka, Maria; Jagiełłowicz, Dorota; Kościesza, Andrzej; Książyk, Joanna; Rewers, Bożena; Kansy, Andrzej (Advances in Interventional Cardiology/Postępy w Kardiologii Interwencyjnej, 2007)
Wstęp: Implantacja stentów jest szeroko stosowaną metodą leczenia koarktacji aorty. Cel: Analiza wyników implantacji stentów u chorych z wrodzoną i pooperacyjną koarktacją aorty wykonanych w Instytucie „Pomnik – Centrum Zdrowia Dziecka” w Warszawie. Metodyka: Analizie poddano wyniki implantacji stentów w grupie 47 chorych z rozpoznaniem wrodzonej (33) lub pooperacyjnej (14 chorych) koarktacji aorty. Wyniki: Średni wiek wynosił 13,63±3,09 roku (zakres 5–20 lat, mediana 14). Średnica zwężenia przed zabiegiem średnio 5,28±2 mm (zakres 2–11, mediana 5), zwiększyła się po zabiegu do średnio 16,19±2,44 mm (zakres 12–22, mediana 16) (p <0,001). Gradient ciśnienia skurczowego przed zabiegiem średnio 33±12,64 mmHg (zakres 10–84, mediana 30), zmniejszył się po zabiegu do średnio 3,15±5,21 mmHg (zakres 0–18, mediana 0) (p <0,000001). W średnim okresie obserwacji 3,69±2,22 roku (zakres 0,25–9 lat, mediana 3) bez leków przeciwnadciśnieniowych pozostaje 22 (47%) chorych. Ciśnienie skurczowe w obserwacji pozabiegowej wynosi średnio 124±13,08 mmHg (zakres 85–146, mediana 125), ciśnienie rozkurczowe średnio 66,49±9,68 mmHg (zakres 40–80, mediana 66). Redylatacje stentów ze względu na objawy restenozy lub względnego zwężenia stentu w stosunku do rozwoju fizycznego wykonano łącznie u 5 chorych. Stenty pokryte politetrafluoroetylenem (PTFE) implantowano dodatkowo u 3 chorych z powodu złamań w stencie i restenozy, u jednego z powodu tętniaka w stencie w 4 lata po zabiegu, u jednego z powodu względnego niedorozwoju łuku aorty. Wnioski: Implantacja stentów u chorych z wrodzoną i pooperacyjną koarktacją aorty daje dobre wyniki bezpośrednie i wczesne. Leczenie farmakologiczne nadciśnienia tętniczego po implantacji stentów może być zredukowane. W okresie obserwacji pozabiegowej mogą pojawić się wskazania do redylatacji stentu oraz dodatkowych implantacji stentów pokrytych PTFE. Słowa kluczowe: koarktacja aorty, stenty, kardiologia interwencyjna