Szansa na poprawę skuteczności leczenia schizofrenii i depresji? Przegląd wyników badań suplementacji omega 3 wielonienasyconymi kwasami tłuszczowymi - Kokoszka, Andrzej (Przewodnik Lekarza/Guide for GPs, 2007)
Przegląd wyników badań z randomizacją, podwójnie ślepą próbą i z zastosowaniem placebo wskazuje, że dodawanie omega 3 niezbędnych kwasów tłuszczowych do standardowej terapii depresji daje statystycznie istotne korzyści. Wyniki podobnych badań w schizofrenii nie są tak jednoznaczne, ale uwzględniając korzystny wpływ tych kwasów na częste w jej przebiegu zaburzenia gospodarki lipidowej, stosowanie tych preparatów wydaje się uzasadnione. Jest ono rekomendowane w depresji i schizofrenii oraz w innych zaburzeniach psychicznych przez grupę ekspertów Amerykańskiego Towarzystwa Psychiatrycznego.