Neuroobrazowanie w zespołach otępiennych - Siemianowski, Cezary (Przewodnik Lekarza/Guide for GPs, 2007)
Mimo znaczącego postępu w szeroko pojętym obrazowaniu schorzeń ośrodkowego układu nerwowego, nadal nie istnieje żaden specyficzny wzorzec zmian spotykanych w otępieniach o różnej etiologii. Niniejszy artykuł stanowi przegląd najbardziej charakterystycznych zmian obecnych w obrazowaniu metodą tomografii komputerowej, rezonansu magnetycznego, spektroskopii rezonansowej oraz SPECT i PET. Wydaje się, że wraz z udoskonalaniem wymienionych metod, z czasem stanie się możliwa nie tylko ocena lokalizacji i nasilenia zmian, ale także nieinwazyjna diagnostyka ich etiologii.