Odstawianie leków przeciwpadaczkowych - Jędrzejczak, Joanna (Przewodnik Lekarza/Guide for GPs, 2007)
U 60–70% pacjentów z padaczką udaje się uzyskać kontrolę choroby za pomocą leków przeciwpadaczkowych. U części pacjentów dochodzi do remisji choroby i wtedy lekarzom często zadawane jest pytanie odnośnie prognozy i możliwości przerwania leczenia. Możliwość identyfikacji chorych, u których można odstawić leki, byłaby zatem korzystna, jest to jednak stosunkowo trudne. Opublikowane ostatnio dane pochodzące z badań nad odstawieniem leków przeciwpadaczkowych wskazują na zmienny odsetek przypadków, w których takie odstawienie się powiodło. Odsetek nawrotów wahał się w granicach 12–63%. Pewne czynniki prognostyczne pozwalają na identyfikację pacjentów, u których można podjąć próbę odstawienia tych leków. Celem niniejszego artykułu jest przedstawienie ogólnych wytycznych dotyczących zagadnienia odstawiania leków przeciwpadaczkowych.