Diagnostyka dopplerowska powikłań po zabiegach endowaskularnych – tętniaki rzekome - Gabriel, Marcin; Pawlaczyk, Katarzyna; Noman, Dawid (Przewodnik Lekarza/Guide for GPs, 2007)
Jatrogenne tętniaki rzekome są najczęstszym powikłaniem zabiegów endowaskularnych, wymagającym podjęcia leczenia zachowawczego lub zabiegowego. Nierozpoznane mogą prowadzić do kolejnych powikłań, ze zgonem chorego włącznie. W niniejszej pracy przedstawiono zasady ultrasonograficznej diagnostyki tętniaków rzekomych oraz zarys leczenia tego groźnego powikłania.