Zalecenia dietetyczne dla chorych z przewlekłym wirusowym zapaleniem wątroby - Nakonieczna, Joanna Olga; Bałkowiec-Iskra, Ewa; Zaremba, Małgorzata; Tarchalska-Kryńska, Bożena (Przewodnik Lekarza/Guide for GPs, 2007)
W zaleceniach ogólnych dla chorych na przewlekłe wirusowe zapalenie wątroby należy zwrócić uwagę na zmniejszenie nadmiernego obciążenia wysiłkiem fizycznym. Wykazano jednak, że leżenie w łóżku lub inne długotrwałe unieruchomienie nie wpływa w sposób istotny na przebieg choroby. Nie zaleca się stosowania restrykcyjnych diet, z wyłączeniem chorych, u których zdiagnozowano encefalopatie lub wodobrzusze. Przeciwwskazane jest spożywanie alkoholu. Powrót narządu do zdrowia warunkuje prawidłowe żywienie podczas leczenia i po jego zakończeniu.