Ocena immunohistochemiczna markerów wykorzystanych do oszacowania mikroprzerzutów w węzłach chłonnych u chorych z rakiem jelita grubego - Andrusewicz, Hanna; Śrutek, Ewa; Jaroszek, Jarosław; Zegarski, Wojciech (Contemporary Oncology/Współczesna Onkologia, 2007)
Wstęp : Obecność przerzutów w regionalnych węzłach chłonnych jest jednym z najważniejszych negatywnych czynników prognostycznych u chorych leczonych z powodu raka jelita grubego. Badania immunohistochemiczne poprawiły możliwości wykrycia w węzłach chłonnych mikroprzerzutów, a nawet pojedynczych komórek nowotworowych. Cel pracy : Celem pracy było określenie, czy cytokeratin 20 (CK 20), cytokeratin AE1/AE3 (CK AE1/AE3), antygen błonowy nabłonka (ang. epithelial membrane antigen – EMA) i antygen rakowo-płodowy (ang. carcinoembryonic antigen – CEA) są markerami o jednakowej czułości, służącymi do oszacowania mikroprzerzutów w węzłach chłonnych u chorych operowanych z powodu raka jelita grubego. Materiał i metody : Analizie immuno-histochemicznej poddano wszystkie bloczki parafinowe węzłów chłonnych (570 węzłów) i guzów pochodzących od 50 chorych (w wieku 44–69 lat) z rakiem okrężnicy lub odbytnicy, leczonych w Centrum Onkologii w Bydgoszczy w latach 2003–2006. W żadnym z preparatów węzłów chłonnych w rutynowym barwieniu H+E nie stwierdzono przerzutów raka. Badania immunohistochemiczne wykonano metodą EnVision z wykorzystaniem monoklonalnych przeciwciał firmy Dako: CK AE1/AE3, CK 20, EMA, CEA. Wyniki : Za pomocą metody immuno- histochemicznej wykazano obecność mikroprzerzutów w 3 węzłach chłonnych pobranych od 2 pacjentów z rakiem odbytnicy, poddanych wstępnej radioterapii. Mikroprzerzuty stwierdzono na skrawkach pochodzących tylko z jednej głębokości węzła. Przerzutowe komórki nowotworowe w 3 ww. węzłach chłonnych wykazały pozytywne barwienie przeciwciałem CK AE1/AE3, natomiast negatywne na obecność CK 20, CEA, EMA. Wnioski : Spośród markerów immunohistochemicznych najbardziej czuły dla wykrywania mikroprzerzutów okazał się CK AE1/AE3. Obecność mikroprzerzutów w skrawkach pochodzących tylko z jednej głębokości węzła wskazuje na konieczność seryjnego ich cięcia.