Wczesne i późne niepowodzenia po leczeniu operacyjnym raka przełyku - Bała, Dariusz; Jankowski, Michał; Zegarski, Wojciech (Contemporary Oncology/Współczesna Onkologia, 2007)
Wstęp : Rak przełyku należy do źle rokujących nowotworów, charakteryzujących się dużym ryzykiem powikłań i wysoką śmiertelnością pooperacyjną. Cel pracy : Celem pracy była ocena niepożądanych skutków i niepowodzeń po leczeniu operacyjnym raka przełyku. Materiał i metody : W latach 2000–2005 na Oddziale Klinicznym Chirurgii Centrum Onkologii w Bydgoszczy wykonano 34 radykalne resekcje przełyku z powodu raka. Wyniki : We wczesnym okresie pooperacyjnym wystąpiły powikłania u 17 chorych (50%). W 12 przypadkach były to powikłania poważne (krwawienie – 2, nieszczelność zespolenia – 5, zaburzenia krążeniowo-oddechowe – 3, zapalenie płuc – 3). Śmiertelność pooperacyjna wyniosła 0%. W dalszym okresie obserwacji u 9 chorych wystąpiły powikłania późne (zwężenie zespolenia – 9, refluks żółciowy – 2). Obecnie niepowodzenia w leczeniu dotyczą 19 chorych (55,8%). Wnioski : Operacje resekcyjne w raku przełyku odznaczają się nadal wysokim odsetkiem powikłań, sięgającym ok. 50%, a najczęstszą przyczyną niepowodzenia w leczeniu są przerzuty odległe.