Wyniki badań profilaktycznych w kierunku raka piersi realizowanych w latach 2004–2005 w powiecie sierpeckim - Nowicki, Andrzej; Miłecka, Agnieszka (Contemporary Oncology/Współczesna Onkologia, 2007)
Wstęp : Rak piersi u kobiet jest najczęściej występującym nowotworem złośliwym w Polsce. W 2003 r. zarejestrowano 11 733 nowe zachorowania. Najbardziej skuteczną metodą walki z rakiem piersi jest przeprowadzenie masowych, dobrze zorganizowanych badań przesiewowych. Cel pracy : Celem pracy była wczesna analiza programu badań profilaktycznych w kierunku raka piersi w powiecie sierpeckim w latach 2004–2005. Materiał i metody : Badania przeprowadzono na podstawie retrospektywnej analizy dokumentacji Pracowni Radiologii Samodzielnego Publicznego Zespołu Zakładów Opieki Zdrowotnej w Sierpcu. Badanie profilaktyczne w kierunku raka piersi obejmowało badanie fizykalne piersi oraz mammograficzne. Wyniki : Badaniu poddano 1291 kobiet, najwięcej z nich było w wieku 50–55 lat (średnia 57,1 roku). Najliczniejszą grupę stanowiły mieszkanki miasta. Prawie połowa kobiet zaczęła miesiączkować w wieku 14–15 lat. Wiek ostatniej miesiączki najczęściej zawierał się między 46. a 50. rokiem życia. Średnia liczba przebytych porodów wyniosła 2,4. Pierwszy poród najczęściej występował u kobiet w wieku 21–25 lat. Większość kobiet nigdy wcześniej nie przyjmowała hormonów. Samobadanie piersi wykonywało ponad 80% badanych, przy czym ponad połowa (60,8%) robiła to czasami. Badanie piersi przez lekarza ginekologa w ciągu ostatniego roku wykonane miało 22% kobiet. U większości (93,3%) nie występował rak piersi w rodzinie. Najczęściej występującą dolegliwością był ból piersi. Ponad połowa (64,6%) miała wcześniej wykonywaną mammografię. Najliczniejszą grupę (31,1%) stanowiły osoby, u których wykonano mammografię w latach 2003–2004. Utkanie piersi tłuszczowo-gruczołowe w badaniu mammograficznym miała prawie połowa (43,5%) kobiet. Wynik badania mammograficznego u większości (87,1%) badanych był prawidłowy. Zmianę potencjalnie złośliwą w skali BIRADS wykryto u 4 (0,3%) kobiet. Wnioski : W latach 2004–2005 przeprowadzono 1291 profilaktycznych badań mammograficznych u 22,3% kobiet, głównie w wieku 50–55 lat, zamieszkujących powiat sierpecki. W badaniu mammograficznym zmianę podejrzaną i potencjalnie złośliwą wykryto u 1,4% kobiet. Raka piersi rozpoznano u 0,7% badanej populacji.