Jakość życia kobiet z obrzękiem limfatycznym kończyny górnej po leczeniu raka piersi - Chachaj, Angelika; Małyszczak, Krzysztof; Lukas, Joanna; Pyszel, Krystian; Pudełko, Marek; Tarkowski, Radosław; Andrzejak, Ryszard; Szuba, Andrzej (Contemporary Oncology/Współczesna Onkologia, 2007)
Cel pracy : Celem badania było określenie jakości życia kobiet z obrzękiem limfatycznym po leczeniu raka piersi. Materiał i metody : Do 1250 kobiet operowanych z powodu raka piersi w latach 1998–2005 w Dolnośląskim Centrum Onkologii we Wrocławiu wysłano kwestionariusze do oceny jakości życia (EORTC QLQ-C30 i EORTC QLQ-BR23). Badane podzielono na 2 grupy – z obrzękiem i bez obrzęku – na podstawie subiektywnych odczuć występowania obrzęku limfatycznego kończyny oraz pomiarów obwodów kończyn górnych, wykonanych przez ankietowane, które zgłosiły obecność obrzęku. Wyniki : Wskaźnik odpowiedzi wyniósł 33,47%. Grupę z obrzękiem limfatycznym kończyny górnej utworzyło 117 kobiet, grupę bez obrzęku – 211. Wartość ogólnej jakości życia (QQL) oceniona za pomocą kwestionariusza EORTC QLQ-C30, była niższa w grupie kobiet z obrzękiem w porównaniu z grupą kontrolną. Kobiety z obrzękiem uzyskały również niższe wartości w następujących skalach kwestionariusza EORTC QLQ-C30: funkcjonowanie fizyczne, emocjonalne, poznawcze, społeczne, pełnienie ról społecznych, częściej zgłaszały objawy zmęczenia, obecność bólu, zaburzeń oddychania i problemów finansowych. W kwestionariuszu EORTC QLQ-BR23 kobiety z obrzękiem w porównaniu z osobami bez tego powikłania miały bardziej zmieniony obraz własnego ciała, częściej zgłaszały dolegliwości ze strony kończyny górnej i operowanej piersi, obecność objawów niepożądanych leczenia, gorsze funkcjonowanie seksualne oraz niżej oceniły swoje perspektywy życiowe. Wnioski : Obrzęk limfatyczny kończyny górnej wiąże się z gorszą jakością życia kobiet po leczeniu raka piersi.