Ocena jakości życia chorych na raka gruczołu krokowego hospitalizowanych w trakcie radioterapii radykalnej. Część II - Nowicki, Andrzej; Staniewska, Jadwiga; Tesmer, Izabela (Contemporary Oncology/Współczesna Onkologia, 2007)
Wstęp : Rak gruczołu krokowego to najczęstszy nowotwór układu moczowo-płciowego mężczyzn. Wybór formy leczenia jest uzależniony w dużej mierze od skutków ubocznych proponowanej terapii. Cel pracy : Celem pracy była szczegółowa (narządowa) ocena jakości życia chorych na raka gruczołu krokowego w trakcie radioterapii radykalnej. Materiał i metody : Badaniem objęto 26 mężczyzn w wieku 53–86 lat (mediana 69 lat), z rozpoznaniem raka gruczołu krokowego, poddanych radioterapii radykalnej metodą konformalną w warunkach szpitalno-hotelowych. Leczenie prowadzono z zastosowaniem fotonów X generowanych w przyspieszaczu liniowym, średnio 5 dni w tygodniu z przerwą 2-dniową. Średni całkowity czas leczenia wynosił 6,5 tyg. (średnio 33 frakcje). Średnia dawka promieniowania wynosiła 66 Gy. W badaniu wykorzystano standaryzowany kwestionariusz, ukierunkowany na badaną jednostkę chorobową EORTC QLQ-PR25. Wyniki : W leczeniu raka gruczołu krokowego radioterapia istotnie zakłóciła funkcjonowanie układu moczowego. Średnia punktowa dla grupy przed leczeniem wyniosła 1,65, a po leczeniu 2,01. Istotnym problemem pod koniec leczenia było częste oddawanie moczu w ciągu dnia (często i bardzo często u 30,77% chorych) i w nocy (często u 38,46% chorych i bardzo często u 30,77%). Spieszenie się do toalety często i bardzo często było problemem pod koniec leczenia u 30,77% chorych. Częste wstawanie do toalety zaburzało nocny wypoczynek – pod koniec leczenia często u 30,77% chorych i bardzo często u 15,38%. Problemy z oddawaniem moczu ograniczały codzienne czynności w grupie po leczeniu – czasami u 26,92% mężczyzn i bardzo często u 23,08. Radioterapia istotnie zaburzała funkcjonowanie jelit, średnia punktowa dla chorych przed leczeniem wyniosła 1,17, a po leczeniu 1,47. W funkcjonowaniu jelit pod koniec leczenia istotne były ograniczenia w wyniku problemów z wypróżnieniem (czasami u 26,92% chorych i często u 19,23%), obecność krwi w stolcu (czasem u 19,23 chorych) i wzdęcia brzucha (czasem u 46,15% mężczyzn i często u 11,54). Wnioski : Radioterapia we wczesnym okresie znacznie pogarszała funkcjonowanie układu moczowego i jelit, jednak nie zaburzała istotnie funkcji seksualnych.