Przestrzeganie tajemnicy lekarskiej - Wroński, Konrad (Contemporary Oncology/Współczesna Onkologia, 2007)
Każdy lekarz ma obowiązek zachowania tajemnicy lekarskiej. Niedopuszczalne jest informowanie osobiste, a tym bardziej telefoniczne rodziny chorego o jego stanie zdrowia, o ile wcześniej chory nie wyraził na to zgody. Nawet śmierć pacjenta nie zwalnia lekarza od obowiązku dochowania tajemnicy lekarskiej. W niniejszym artykule przedstawiono prawne aspekty związane z obowiązkiem lekarza do zachowania tajemnicy lekarskiej.