Ocena skuteczności szczepionki RESAN w immunoprofilaktyce i immunoterapii endometriozy – badanie eksperymentalne na modelu zwierzęcym. Część II. Profilaktyka zrostów - Szymanowski, Krzysztof; Chmaj-Wierzchowska, Karolina; Niepsuj, Joanna; Yanchanka, Andrey; Florek, Ewa; Barlik, Magdalena; Opala, Tomasz (Menopause Review/Przegląd Menopauzalny, 2007)
Wstęp: Liczne zrosty na powierzchni jajników i otrzewnej, powstałe w przebiegu endometriozy, są przyczyną nie tylko ciągłego bólu, ale i niepłodności. Szczepionka RESAN może wpływać na ograniczenie tworzenia się zrostów. Cel pracy: Celem pracy było określenie skuteczności szczepionki RESAN w odniesieniu do formowania się zrostów otrzewnowych w badaniu eksperymentalnym na modelu zwierzęcym. Materiał i metody: 58 dojrzałych szczurzyc podzielono na trzy grupy. W I etapie podano szczepionkę RESAN w grupie I (n=24). W II etapie po 3 mies. wszczepiono endometriozę w grupach I i II (n=24). Grupę III (n=10) stanowiła kontrola, w której wykonano laparotomię bez wszczepienia endometriozy. Po kolejnych 3 mies. we wszystkich grupach usunięto ogniska powstałej endometriozy. Dodatkowo w grupie II podano RESAN w celach leczniczych (etap III). Po 3 mies. ponownie oceniono ewentualne ogniska endometriozy. Pobrane fragmenty oceniano histologicznie (etap IV). Wyniki: W grupie I w III etapie uwidoczniono zrosty na otrzewnej u 14 z 23 szczurów. U 9 szczurzyc nie stwierdzono żadnych zmian. W 4. etapie nie stwierdzono żadnych zmian makroskopowych w otrzewnej zwierząt z grupy I. W grupie II podczas III etapu zrosty wokół endometrium ektopowego występowały u 11 zwierząt, a wokół linii cięcia u 6. W 3 przypadkach stwierdzono obecność obu postaci zrostów. Podczas IV etapu w grupie II tylko u 3 zwierząt wystąpiły liczne zrosty wokół wszczepu tkankowego. W grupie III nie stwierdzono żadnych zmian o charakterze zrostów. Wniosek: Przedoperacyjne i pooperacyjne zastosowanie szczepionki RESAN zmniejsza liczbę tworzących się zrostów w eksperymentalnym modelu endometriozy.