Ocena jakości życia kobiet z rozpoznaną endometriozą oraz sposobów radzenia sobie z negatywnymi skutkami choroby - Łuczak-Wawrzyniak, Jadwiga; Szczepańska, Małgorzata; Skrzypczak, Jana (Menopause Review/Przegląd Menopauzalny, 2007)
Endometrioza, jak każda przewlekła choroba, uniemożliwia zaspokojenie wielu ważnych dla kobiety potrzeb, zaburzając poczucie szczęścia. Sposób i skuteczność rozwiązywania napotykanych problemów, będących skutkiem choroby, określa jakość życia. Cel pracy: Celem pracy była ocena jakości życia kobiet z rozpoznaną endometriozą. Realizowano go przy użyciu skal psychologicznych. Materiał i metoda: Badaniem objęto 26 kobiet, hospitalizowanych w Klinice Rozrodczości Uniwersytetu Medycznego w Poznaniu, u których rozpoznano endometriozę. W pracy zastosowano skale identyfikujące predyspozycje indywidualne, stosowane strategie i ich skuteczność w opanowywaniu skutków endometriozy oraz odniesienie uzyskanych wyników do poszczególnych sfer funkcjonowania – fizycznej, psychicznej, interpersonalnej i somatycznej, które stanowią o jakości życia człowieka. Wyniki: U kobiet z endometriozą nie obserwuje się nasilenia objawów depresji. Stwierdza się natomiast wysoki poziom satysfakcji z życia. Aby opanować ból korzystają ze strategii modlitwy/szukania nadziei oraz deklarowania radzenia sobie w sytuacjach odczuwanego bólu. Tłumią gniew, a relacje i wsparcie rodziny oceniają pozytywnie. Akceptują chorobę na wysokim poziomie, co pozwala uniknąć negatywnego wpływu na funkcjonowanie psychospołeczne. Mają też wysoki poziom poczucia własnej skuteczności, który świadczy o docenieniu własnych zasobów w sytuacjach trudnych i stresujących. Wnioski: Endometrioza, jako choroba przewlekła, nie musi wpływać na pogorszenie jakości życia. Jej istnienie powoduje natomiast uruchomienie przez chore indywidualnych zasobów, które pozwalają realizować wytyczone cele i zaspokajać ważne potrzeby. Kobiety z endometriozą adaptują się do choroby, co pozwala im funkcjonować w dobrych relacjach z osobami z najbliższego otoczenia, realizować plany i odczuwać dużą wewnętrzną satysfakcję z życia.