Osteoporoza wtórna w przebiegu przewlekłej steroidoterapii - Sewerynek, Ewa; Bajon, Karolina; Stuss, Michał (Menopause Review/Przegląd Menopauzalny, 2007)
Osteoporoza wtórna jest wynikiem ubytku masy kostnej wskutek obecności niektórych chorób czy innych czynników mających wpływ na metabolizm kostny. U mężczyzn stanowi ok. 50% wszystkich przypadków osteoporozy, u kobiet obserwowana jest rzadziej. Spośród wszystkich przyczyn osteoporozy wtórnej najczęściej wskazuje się na przewlekłą kortykoterapię. Utrata masy kostnej dotyczy przede wszystkim istoty gąbczastej kości i jest najintensywniejsza w ciągu pierwszych 6–12 mies. leczenia. Z kolei stopień obniżenia wytrzymałości kości zależy od dawki i czasu przyjmowania glikokortykosteroidów. Efekt działania steroidów na tkankę kostną jest złożony i wynika m.in. z zaburzeń w metabolizmie wapnia, obniżenia aktywności hormonów płciowych oraz bezpośredniego wpływu glikokortykosteroidów na komórki tkanki kostnej. Dokładne mechanizmy osteoporozy indukowanej przez steroidy, mimo wielu prac klinicznych oraz doświadczalnych, wciąż pozostają niejasne. Niniejsza praca zawiera aktualne informacje dotyczące osteoporozy posteroidowej i skutecznych metod jej leczenia.