Ekspresja genu MMAC/PTEN w raku endometrium – badania RT-PCR - Sobczuk, Anna; Romanowicz-Makowska, Hanna; Pertyński, Tomasz (Menopause Review/Przegląd Menopauzalny, 2007)
Obecność mutacji w genie MMAC/PTEN (ang. phosphatase and tensin homologue deleted on chromosome 10 ) stwierdza się w raku piersi, prostaty, jajnika, jelita, czerniaku i raku endometrium. W prezentowanej pracy badano ekspresję genu MMAC/PTEN u kobiet z rakiem endometrium (n=70) w próbkach RNA uzyskanym z tkanek guza. Jako kontrolę zastosowano próbki uzyskane od 68 pacjentek z prawidłowym endometrium. Ekspresja MMAC/PTEN była określona przy zastosowaniu techniki odwrotnej transkrypcji sprzężonej z łańcuchową reakcją polimerazową (ang. reverse transcription-polymerase chain reaction – RT-PCR). Ekspresja genu MMAC/PTEN w raku endometrium była znacząco niższa w porównaniu z grupą kontrolną (p<0,05). Ponadto zaobserwowano znaczące różnice (p<0,05) między ekspresją MMAC/PTEN w stopniu III w porównaniu z innymi stopniami zaawansowania nowotworu. Wyniki sugerują, że ekspresja genu MMAC/PTEN może być związana z wystąpieniem raka endometrium.