Zmiany patologiczne w jamie macicy u kobiet po menopauzie – zależność od czasu trwania menopauzy i przeszłości ginekologiczno-położniczej, u kobiet z krwawieniami i bez krwawień - Słodki, Maciej; Juchnowicz-Bierbasz, Romuald; Smuklerz-Kajdos, Elżbieta; Jędrzejczyk, Sławomir (Menopause Review/Przegląd Menopauzalny, 2007)
Cel pracy: Celem pracy była ocena częstości występowania patologii w jamie macicy u kobiet z krwawieniem i bez krwawienia, w zależności od przeszłości ginekologiczno-położniczej i czasu, jaki upłynął od ostatniej miesiączki. Materiał i metody: Materiał stanowiło 181 pacjentek Oddziału Ginekologiczno-Położniczego SZPZOZ w Płocku z lat 2004–2006, poddanych badaniom ultrasonograficznym i weryfikacji histopatologicznej zmian w jamie macicy. Wyniki: W ciągu pierwszych 5 lat po menopauzie, u kobiet bez krwawień najczęściej stwierdzano polipy endometrialne, natomiast w grupie pacjentek z krwawieniem rozrosty błony śluzowej jamy macicy bez cech atypii. W grupie pacjentek bez krwawień, do 5 lat po menopauzie nie stwierdzano rozrostów z atypią i zmian nowotworowych. W obu grupach pacjentek między 6–14 lat po menopauzie najczęściej stwierdzano polipy endometrialne. W grupie kobiet powyżej 14 lat po menopauzie u pacjentek bez krwawienia stwierdzono po jednym przypadku rozrostu z atypią i raka błony śluzowej macicy. Wśród kobiet z krwawieniem powyżej 14 lat po menopauzie rozrost błony śluzowej macicy z atypią wystąpił u 22%, a rak błony śluzowej macicy u 8% badanych. Wnioski: 1. Na rodzaj występujących w jamie macicy patologii i ich częstość nie ma wpływu liczba przebytych ciąż, porodów i poronień oraz wiek wystąpienia pierwszej i ostatniej miesiączki. 2. W grupie pacjentek z krwawieniami po menopauzie we wszystkich grupach wiekowych dominującą patologią jest rozrost błony śluzowej, a wraz z wiekiem zwiększa się częstość występowania atypii i raków błony śluzowej. 3. W grupie pacjentek bez krwawień po menopauzie, we wszystkich grupach wiekowych dominującą patologią są polipy endometrialne, natomiast liczba rozrostów błony śluzowej jamy macicy maleje z jednoczesnym wzrostem odsetka rozrostów z atypią.