Naglący problem menopauzy - Nowara, Adam; Witek, Andrzej (Menopause Review/Przegląd Menopauzalny, 2007)
Zespół pęcherza nadreaktywnego (OAB) charakteryzuje się obecnością parć naglących, częstomoczu, nokturii oraz nietrzymania moczu z parć naglących przy braku lokalnych czynników mogących tłumaczyć występowanie powyższych dolegliwości. Objawy te w znaczący sposób wpływają na jakość życia milionów kobiet na całym świecie. Szacuje się, że częstość występowania zespołu pęcherza nadreaktywnego u osób dorosłych wynosi ok. 16%. Objawy pęcherza nadreaktywnego wiążą się z występowaniem znacznych problemów społecznych, psychologicznych, zawodowych, fizycznych i seksualnych. Artykuł jest przeglądem aktualnych informacji dotyczących definicji, epidemiologii, patogenezy, diagnostyki i leczenia zespołu pęcherza nadreaktywnego.