Studenci polscy i fińscy wobec andropauzy.Część I. Opinie o andropauzie i wiedza o jej objawach - Pryczek, Katarzyna; Bielawska-Batorowicz, Eleonora (Menopause Review/Przegląd Menopauzalny, 2007)
Cel pracy: Poznanie opinii o andropauzie wśród studentów w Polsce i w Finlandii oraz określenie, na ile płeć i narodowość różnicują poziom i trafność posiadanej wiedzy. Materiał i metody: W badaniu uczestniczyły 224 osoby z uczelni w Łodzi i Tampere, w tym 62 Polki i 54 Polaków oraz 62 Finki i 46 Finów. Zastosowano kwestionariusze Opinia o andropauzie oraz Objawy andropauzy opracowane na potrzeby badania w dwóch wersjach językowych. Wyniki: Opinie dotyczące andropauzy i wiedza o jej objawach prezentowane przez badanych zawierają zarówno prawidłowe, jak i błędne elementy. Analiza statystyczna wyników kwestionariusza Opinia o andropauzie nie wskazuje na występowanie efektu głównego płci oraz narodowości. Nie stwierdzono również efektu interakcji tych zmiennych. Różnice istotne statystycznie między przedstawicielami poszczególnych narodowości oraz płci dotyczą wybranych opinii o andropauzie, np. leczenia czy sprawności seksualnej. Znajomość objawów andropauzalnych jest natomiast istotnie wyższa u kobiet niż u mężczyzn oraz wśród Polaków niż wśród Finów. Nie stwierdzono natomiast efektu interakcji płci i narodowości. Wnioski: Płeć i narodowość nie różnicuje istotnie opinii o andropauzie, które są zbliżone wśród studentów fińskich i polskich uczelni. Kobiety obu badanych narodowości mają rozleglejszą i bardziej trafną wiedzę o objawach andropauzalnych. Wiedza badanych jest niekompletna i często nietrafna. Jej zwiększenie może sprzyjać redukcji stereotypów i podejmowaniu zachowań zdrowotnych.