Poziom wiedzy wybranych grup kobiet na temat okresu przekwitania - Wyderka, Mieczysława; Zdziennicki, Andrzej; Byalek, Tetyana (Menopause Review/Przegląd Menopauzalny, 2007)
Łączną analizą objęto 320 kobiet zamieszkujących na terenie York, Łodzi i Tarnopola. Podzielono je na grupy zawodowe: nauczycielki, pielęgniarki, urzędniczki, kobiety z wykształceniem podstawowym. Z badań wynika, że poziom wykształcenia wpływa istotnie na znajomość pojęcia menopauza , objawów okresu przekwitania, zrozumienie skutków braku hormonów żeńskich w organizmie i stosowanie terapii hormonalnej. Najlepszą znajomością badanego tematu wykazały się pielęgniarki z York i Łodzi, nieco mniejszą pielęgniarki z Tarnopola, urzędniczki z York i nauczycielki. Terapię hormonalną podczas badań stosowało 16,7% badanych kobiet z York, 15% z Łodzi i 20% z Tarnopola. Z kolei 68,3% kobiet z York oraz 79,2% z Łodzi stwierdziło, że ich wiedza jest powierzchowna i wymaga uzupełnień. Podobnego zdania było 50% kobiet z Tarnopola.