Artykuł poglądowy Nefropatia cukrzycowa a ryzyko sercowo-naczyniowe - Żukowska-Szczechowska, Ewa; Wystrychowski, Grzegorz (Przegląd Kardiodiabetologiczny/Cardio-Diabetological Review, 2007)
Nefropatia cukrzycowa wiąże się z podwyższonym ryzykiem powikłań sercowo-naczyniowych, stanowiąc element i wskaźnik ogólnoustrojowej mikroangiopatii. Postęp wiedzy o mechanizmach patogenezy powikłań naczyniowych w cukrzycy otwiera nowe opcje lecznicze i profilaktyczne w tym stanie klinicznym. Nadzieję na lepszy wynik konfrontacji z cukrzycą budzi wzbogacenie możliwości blokady układu renina-angiotensyna-aldosteron o eplerenon – selektywny inhibitor receptora aldosteronu, a także badania nad sposobami hamowania procesów angiopatycznych na poziomie komórkowym – poprzez inhibicję izoformy β kinazy białkowej C (ruboksystauryna), eliminację wiązań krzyżowych produktów zaawansowanej glikoksydacji (alagebrium) i hamowanie deacetylazy histonów (trichostatyna A).