Artykuł poglądowy Niedokrwistość, przewlekła choroba nerek i cukrzyca – potrójny problem - Rydzewska-Rosołowska, Alicja; Myśliwiec, Michał (Przegląd Kardiodiabetologiczny/Cardio-Diabetological Review, 2007)
Przewlekła choroba nerek (PChN) oraz cukrzyca występują coraz częściej w społeczeństwie zachodnim. Obie te choroby są czynnikami ryzyka rozwoju niedokrwistości. W poniższej pracy przeglądowej skupiono się na występowaniu niedokrwistości w cukrzycy, szczególnie na jej wczesnym wykrywaniu i leczeniu. Dodatkowo omówiono patofizjologię anemii występującej w przebiegu cukrzycy i PChN. Przedstawiono najnowsze badania interwencyjne z randomizacją i wytyczne dotyczące leczenia.