Artykuł poglądowy Miejsce eksenatydu w leczeniu chorych na cukrzycę typu 2 - Wróbel, Marta; Szymborska-Kajanek, Aleksandra; Grzeszczak, Władysław; Strojek, Krzysztof (Przegląd Kardiodiabetologiczny/Cardio-Diabetological Review, 2007)
Cukrzyca typu 2 stanowi poważny problem współczesnej medycyny, szczególnie wobec stale narastającej liczby chorych na świecie. Dotychczasowy schemat leczenia tego typu choroby, obok terapii behawioralnej, polegał na stosowaniu doustnych leków hipoglikemizujących i insuliny w monoterapii bądź w skojarzeniu. Obecnie przedmiotem coraz większego zainteresowania są wywodzące się z przewodu pokarmowego hormony stymulujące wydzielanie insuliny przez komórki β trzustki w odpowiedzi na bodziec glikemiczny, tzw. hormony inkretynowe. Przedstawicielem nowej grupy leków wpływających na poprawę efektu inkretynowego jest eksenatyd – agonista receptora dla GLP-1. Celem pracy było określenie roli tego preparatu w leczeniu chorych na cukrzycę typu 2.