Artykuł poglądowy Etiopatogeneza cukrzycy typu 1. Część II - Siewko, Katarzyna; Szelachowska, Małgorzata; Popławska-Kita, Anna; Górska, Maria; Kinalska, Ida (Przegląd Kardiodiabetologiczny/Cardio-Diabetological Review, 2007)
Pierwsze doniesienia na temat cukrzycy, opisane w papirusie Ebersa, pochodzą z 1550 r. p.n.e. Przez tysiąclecia aż do dzisiaj próbuje ustalić się właściwy czynnik sprawczy oraz zgłębić tajniki patogenezy tej choroby. Wiadomo, że cukrzyca typu 1 jest przewlekłą, autoimmunologiczną chorobą, za rozwój której odpowiedzialne są czynniki genetyczne i środowiskowe. Natomiast czynnik inicjujący odpowiedź autoimmunologiczną w stosunku do komórek β wysp Langerhansa nadal nie został dokładnie poznany.