Neuroendokrynne uwarunkowania objawów zespołu klimakterycznego na podstawie oceny stężenia serotoniny i neuropeptydu Y w surowicy - Warenik-Szymankiewicz, Alina; Męczekalski, Błażej; Słopień, Radosław (Menopause Review/Przegląd Menopauzalny, 2003)
Przedmiotem pracy była ocena stężenia serotoniny i neuropetydu Y (NPY) w surowicy krwi u kobiet po menopauzie oraz analiza zależności pomiędzy występowaniem objawów zespołu klimakterycznego a stężeniem serotoniny i NPY w surowicy. Badaniem objęto 41 kobiet po menopauzie, które zgłosiły się do Kliniki Endokrynologii Ginekologicznej Akademii Medycznej w Poznaniu, z powodu objawów zespołu klimakterycznego. Stopień nasilenia objawów zespołu klimakterycznego oceniano przy użyciu indeksu Kuppermana a stężenia 17beta-estradiolu, FSH, serotoniny i NPY w surowicy przy użyciu metody radioimmunologicznej. W grupie badanej przeprowadzono analizę zależności pomiędzy występowaniem objawów zespołu klimakterycznego a stężeniem serotoniny i NPY w surowicy.