Artykuł poglądowy Etiologia i patogeneza neuropatii cukrzycowej w świetle aktualnych badań - Rajewski, Paweł; Rajewski, Piotr (Przegląd Kardiodiabetologiczny/Cardio-Diabetological Review, 2007)
Neuropatia cukrzycowa należy do jednych z najczęstszych przewlekłych powikłań cukrzycy. Mimo tak dużego rozpowszechnienia, patogeneza tego schorzenia nie jest do końca poznana i jednoznaczna. Jest to proces polietiologiczny, na rozwój którego wpływa wiele czynników, z których największe znaczenie wydają się mieć hiperglikemia, ogólne wyrównanie metaboliczne cukrzycy oraz czas jej trwania. W pracy omówiono na podstawie dostępnego piśmiennictwa najbardziej aktualne przyczyny powstawania neuropatii cukrzycowej.