Nowotwór stromalny jelita czczego imitujący guz narządu rodnego – opis przypadku i przegląd piśmiennictwa - Bieńkiewicz, Andrzej; Dec, Grażyna; Suzin, Jacek; Szwalski, Jarosław; Wójcik-Krowiranda, Katarzyna; Gottwald, Leszek; Wierzbowski, Tomasz (Menopause Review/Przegląd Menopauzalny, 2003)
Złośliwe stromalne guzy żołądkowo-jelitowe (GIST) to rzadkie nowotwory o nieznanej dotychczas etiologii i patogenezie, stanowiące od 1% do 3% guzów złośliwych górnego odcinka przewodu pokarmowego. Bardzo rzadko stanowią one przedmiot zainteresowania ginekologów, choć mogą imitować guzy narządu rodnego. Przedstawiono przypadek 74-letniej chorej, leczonej chirurgicznie z powodu stromalnego guza jelita czczego, który wstępnie rozpoznawano jako guz wychodzący z narządu rodnego. Znajomość właściwego postępowania chirurgicznego, jak również dalszego monitorowania i leczenia tych chorych stanowi cenne uzupełnienie umiejętności ginekologa.