Buldogi pod dywanem - Szczęsny, Jacek (Menedżer Zdrowia, 2007)
Podczas gdy w Waszyngtonie lobbying industry zatrudnia 20 tys. osób, w Polsce tylko 11 osób zarejestrowało się w Sejmie jako oficjalni lobbyści, a 4 z nich zadeklarowały lobbing medyczny. To najlepszy dowód, że biznesowe wywieranie wpływu odbywa się na korytarzach resortu zdrowia, NFZ i Sejmu, po których biegają przedstawiciele firm farmaceutycznych, towarzystw medycznych, urzędnicy samorządowi i biznesmeni, którzy potrafią załatwić każdą sprawę. Nie należy się potem dziwić, że dr Grzegorz Luboiński – onkolog, ekspert Programu przeciw Korupcji Fundacji im. Stefana Batorego – uważa, iż lobbing odbywa się w Ministerstwie Zdrowia, np. przy ustalaniu list leków refundowanych. Zarazem posłowie uznali, że najbardziej skorumpowana jest służba zdrowia. Czy to oznacza, że 2 mld zł, jakie na działania lobbingowe przeznaczają rocznie firmy związane z systemem ochrony zdrowia, trafiają wyłącznie do lekarzy? Na to czy pies macha ogonem, czy ogon psem (czytaj: resortem zdrowia i Sejmem), staramy się odpowiedzieć w naszym artykule.