Załatwiacze różnej maści - Rozmowa z Piotrem Małeckim - Szczęsny, Jacek (Menedżer Zdrowia, 2007)
Piotr Małecki, dyrektor agencji Viewpoint Group, specjalizującej się w działaniach public relations oraz w lobbingu, opowiada, że lobbystami w Polsce bywają dyrektorzy szpitali, samorządowcy, czasem lokalni politycy. Problem w tym, że ich działania trudno nazwać lobbingiem. Wywieraniem wpływu zajmują się też organizacje skupiające firmy farmaceutyczne lub aptekarzy. Są one zainteresowane głównie prawem farmaceutycznym, organizacje skupiające lekarzy lub menedżerów ochrony zdrowia – zmianami systemowymi itd. Nie można też zapominać o roli związków zawodowych. Niestety w naszym kraju często jest tak, że poszczególne związki lub inne organizacje patrzą krótkowzrocznie na swoje interesy i forsują rozwiązania, niewpływające korzystnie na system ochrony zdrowia. Jak widać medyczny lobbing w Polsce pozostawia jeszcze wiele do życzenia.