NFZ – dzielić czy nie dzielić? (Menedżer Zdrowia, 2007)
Zadajemy pytania Ewie Kopacz: czy konkurencji będą podlegały wszystkie świadczenia, czy słabe oddziały upadną i czy dojdzie do rzeczywistego urynkowienia ubezpieczeń, którego warunkiem sine qua non jest dopuszczenie prywatnych firm brokerskich? Elementarne pytanie dotyczy jednak podziału NFZ. Eksperci podkreślają przecież, że sześć publicznych oddziałów (dlaczego nie 16?) nie dekretuje konkurencji. To raczej zmiana dekoracji oraz kolejne mieszanie w głowach pacjentom, którzy przecież nie muszą wiedzieć, że nie ma zdefiniowanego koszyka świadczeń gwarantowanych, wyceny świadczeń (w określonym systemie – np. określającym, za co płaci NFZ, a za co pacjent z własnej kieszeni lub prywatnego ubezpieczenia) oraz sieci szpitalnej.