Co z tym funduszem? (Menedżer Zdrowia, 2007)
Mariusz Łapiński uważa, że propozycja podziału NFZ jest skokiem na głowę do pustego basenu, bo nie widziałem żadnego opracowania, które byłoby merytoryczną podstawą do wprowadzenia takiej reformy. Z kolei Dariusz Sarti dzielenie NFZ postrzega jako zaprzeczenie tego, co stara się promować Konfederacja Pracodawców Polskich – samorządowego systemu ochrony zdrowia. Marcin Kautsch sądzi, że terytorialność funduszy będzie ogromną komplikacją dla zakładów świadczących usługi dla mieszkańców różnych województw – regionów, tj. szpitali wojewódzkich, klinicznych i tych granicznych, a Bogdan Zacharski stwierdza, że wprowadzenie konkurencji do systemu ochrony zdrowia w części finansowej wymaga wyraźnej zmiany systemowej i wielkiej woli politycznej. Sam podział NFZ nie wystarczy.