Lęki Platformy - Osiecki, Jan (Menedżer Zdrowia, 2007)
Przeglądając program wyborczy zwycięskiej partii, można znaleźć deklaracje przekształcenia szpitali w spółki prawa handlowego. Jest tylko jedno zastrzeżenie: – Większościowym lub wyłącznym udziałowcem spółki musi pozostać organ założycielski, czyli władze samorządowe – mówi Ewa Kopacz. Dlaczego tak uważa minister zdrowia? Bo to – zdaniem PO – zagwarantuje, że szpitale nie znikną lub nie będą prowadziły tylko tych oddziałów, których istnienie jest opłacalne z ekonomicznego punktu widzenia. – Nasza decyzja jest związana przede wszystkim z tym, że samorząd będzie mógł łatwo egzekwować respektowanie praw pacjentów i pracowników – dodaje Ewa Kopacz. Inaczej uważają biznesmeni i eksperci. Przedstawiamy racje wszystkich stron konfliktu i zadajemy pytanie: co stało się z ekonomicznym liberalizmem PO?